Få offert från företag som kan hjälpa dig

Beskriv behovet

Beskriv vad du vill ha hjälp med

Gratis offerter

Ta emot och jämför
upp till 5 offerter

Välj företag

Välj det företag du vill anlita

servicefinder v3

Lämna din offertförfrågan via vår samarbetspartner Servicefinder.
Du får svar från upp till 5 företag som kan hjälpa dig.

Husbesiktning

Husbesiktningar vid köp och försäljning

Att köpa eller sälja ett hus är en betydande händelse i de flesta människors liv. Oavsett om du är köpare eller säljare är det avgörande att förstå vikten av en noggrann husbesiktning. En husbesiktning är en grundlig granskning av fastighetens olika aspekter för att identifiera eventuella problem och risker. Denna process spelar en central roll i att fatta välgrundade beslut och undvika obehagliga överraskningar i framtiden.

Processen för en husbesiktning

En typisk husbesiktning omfattar en omfattande undersökning av fastighetens skick och funktion. En besiktningsman kommer att granska takets skick, fasadens integritet, elsystemet, VVS-systemet, ventilationen och andra centrala komponenter. Under besiktningen letar man efter tecken på fuktintrång, mögeltillväxt, strukturella skador, problem med elinstallationer och mycket mer. Genom att noga inspektera alla dessa områden kan besiktningsmannen identifiera eventuella problem som kan påverka fastighetens värde och säkerhet.

Vid en omfattande husbesiktning kan flera aspekter undersökas noggrant för att säkerställa fastighetens skick och säkerhet. Här är några andra typer av besiktningar som ofta inkluderas:

  • Radonbesiktning: Mäter radongasnivåer som kan påverka inomhusluftkvaliteten.
  • Skadedjur- och skadedjursbesiktning: Identifierar eventuella tecken på skadedjur och angrepp.
  • Asbestbesiktning: Identifierar förekomst av asbest, ett potentiellt farligt material.
  • Dräneringsbesiktning: Bedömer dräneringssystemet för att undvika fuktproblem.
  • Brandbesiktning: Granskar brandsäkerheten och rökluckor.
  • Fuktbesiktning: Identifierar fuktintrång och risk för mögeltillväxt.
  • Ventilationsbesiktning: Utvärderar ventilationssystemets funktion och underhållsbehov.

Dessa besiktningar kompletterar den övergripande bedömningen av fastighetens skick och hjälper till att undvika potentiella problem i framtiden.

Vanliga problem och risker vid besiktning

Det finns en rad vanliga problem som besiktare ofta stöter på under en husbesiktning. Dessa inkluderar fuktrelaterade problem som kan leda till mögel, skadat tak eller felaktigt isolerade områden som kan resultera i högre energikostnader. Elektriska problem, som dåligt utförda elinstallationer eller föråldrade system, kan vara farliga och kostsamma att åtgärda. Problem med VVS-systemet, såsom läckande rör eller dåligt fungerande avlopp, kan också påverka fastighetens värde och beboelighet.

Så förbereder du dig för en husbesiktning

Både säljare och köpare har en viktig roll att spela inför en husbesiktning. För säljaren handlar det om att se till att alla områden är tillgängliga för besiktning och att eventuell dokumentation som rör underhåll och reparationer är till hands. Köpare bör vara närvarande under besiktningen för att kunna ställa frågor och få en bättre förståelse för fastighetens skick.

Att hitta en bra, oberoende och certifierad besiktningsman är det första steget du bör ta. Med hjälp av hittabesiktningsman.se hjälper vid dig hitta rätt besiktningsman för ditt uppdrag.

Förstå besiktningsrapporten

Efter besiktningen kommer besiktningsmannen att sammanställa en rapport som beskriver de identifierade problemen och riskerna. Denna rapport är en ovärderlig informationskälla för både säljare och köpare. Genom att förstå rapportens olika delar och bedöma allvarlighetsgraden av de identifierade problemen kan man fatta välgrundade beslut om hur man går vidare med fastighetsaffären.

Sammanfattningsvis är en husbesiktning en nödvändig och klok investering vid köp eller försäljning av fastigheter. Det hjälper till att identifiera potentiella problem och ger en klarare bild av fastighetens skick. Genom att vara medveten om vanliga problem, förbereda sig inför besiktningen och förstå besiktningsrapportens resultat kan både köpare och säljare undvika framtida huvudvärk och göra välinformerade beslut.

 

Hitta rätt besiktningsman enkelt

När du söker efter rätt besiktningsman för husbesiktning är det viktigt att jämföra offerter. Använd tjänster som HittaBesiktningsman.se för enkla och snabba offerter från pålitliga besiktningsmän. Vi förenklar processen och hjälper dig hitta kvalificerade experter som matchar dina behov, vilket sparar tid och ger dig förtroende för din besiktningsbeslut.

1. Beskriv ditt uppdrag och lämna dina kontaktuppgifter

2. Upp till 5 oberoende besiktningsmän lämnar prisuppgifter och beskrivning av hur besiktningen skulle gå till

3. Du kan jämföra anbuden och läsa andra kunders omdöme om besiktningsmännen. 

4. Om du vill kan du välja att gå vidare med en av besiktningsmännen.

 

Tjänsten är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.

Våra senaste förfrågningar

Stefan bad om offert för Bygg & hantverkare - Besiktningsman

Jag vill anlita en besiktningsman som ansvarar för besiktning vid ett byte av tak på min villa. Projektet planeras utföras under våren 2021 och jag vill att besiktningsmannen övervakar planering/uppstart, utförande samt avslut och slutbesiktning.

Gisela bad om offert för Bygg & hantverkare - Besiktningsman

Besiktning av fritidshus inför att jag skall köpa ut min syster från fastigheten,

Amanda bad om offert för Bygg & hantverkare - Besiktningsman

Överlåtelsebesiktning av ett radhus på 136 + 20 kvm i Österåker .

Gun bad om offert för Bygg & hantverkare - Besiktningsman

Jag har sedan fyra-fem dagar sedan haft takläggare i min sommarstuga för byte av tak .Jag undrar över en sak och det är råsponten . De har inte bytt ut rå-sponten då de ansåg att den var bra så det inte behövdes. men den…

Anders bad om offert för Bygg & hantverkare - Besiktningsman

En 2-års besiktning av en villa på Rigelvägen 2 i Storhogna

Julia Binta bad om offert för Bygg & hantverkare - Besiktningsman

Önskar slutbesiktning av nybyggt småhus på ca 180 kvm. Enplanshus.

Patrik bad om offert för Bygg & hantverkare - Besiktningsman

Ett fritidshus/torp. cirka 100 år gammalt, renoverat på 90-talet.
Behöver vid köp en besiktning av ett hus och ett gästhus inkluderat grunden samt besiktning av brunn för enkilt vatten om ni utför denna typ av arbete. Det är även en lada som inte är inredd för…

Petra bad om offert för Bygg & hantverkare - Besiktningsman

Besiktning av pågående ombyggnation av hall samt ombyggnation/ tillbyggnation av wc till blivande wc/tvättstuga.
Vill du som företagare ta del av våra förfrågningar?
Anmäl ditt intresse här.